Skip to content

Näin onnistut kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa, Osa 3 / 3

Kun rekrytoit kesätyöntekijöitä, panosta hakijakokemukseen myös haastatteluvaiheessa. Varmista että esihenkilönne viestivät johdonmukaisesti ja työnantajakuvaanne vahvistaen haastattelutilanteessa sekä sitä ennen ja jälkeen.

Näin varmistat riittävän perehdytyksen kesätyöntekijälle. 

Perehdytyksen merkitystä työssä onnistumiseen sekä työyhteisöön kuulumisen tunteeseen ei voida liikaa korostaa. Paitsi että perehdytys on työnantajan lakisääteinen velvollisuus, niin se vaikuttaa myös työntekijäkokemukseen sekä ulkoiseen työnantajakuvaan. Riittävällä perehdytyksellä takaat nuorelle onnistuneen kesätyökokemuksen ja sitoutat hänet yritykseenne myös tulevina kesinä sekä niiden jälkeen.

Lähtötaso perehdytykselle on, että sen tulisi antaa uudelle työntekijälle tarvittavat tiedot ja taidot työn hoitamiseen, auttaa häntä työntekijää sopeutumaan organisaation kulttuuriin ja työyhteisöön, ehkäistä ja vähentää virheitä ja auttaa saamaan onnistumisen kokemuksia. Perehdytys rakentaa aina myös organisaationne mainetta työnantajana. 

Suunnittele perehdytysprosessi etukäteen, sovi ja kalenteroi siihen liittyen tärkeimmät kartoituspisteet sekä mittarit, joilla varmistat, että perehdytys on onnistunut.  Suunnittele ja päätä, ketkä vastaavat perehdytyksestä ja mitkä asiat ovat kenenkin vastuulla. Jos organisaatiossanne on sekä esihenkilöitä että HR, jakakaa roolit ja vastuut selkeästi. Muista, että työkulttuuriin perehdyttäminen on yhtä tärkeää kuin yleisten toimintatapojen ja työnkuvan perehdyttäminen. Ei toista ilman toista, vaikka kyseessä on lyhyt, usein määräaikainen työsuhde!

 

Sosiaalinen perehdytyminen vaikuttaa itse työsuoritukseen mutta myös organisaationne sisäiseen ja ulkoiseen työnantajakuvaan. 

- Outi Ahorinta, rekrytoinnin ja suorahaun ammattilainen, Choice 


Vinkkinä, kannattaa nimetä kesätyöntekijälle oma mentori tai kesätyöntekijäkummi, joka tukee perehdytyksessä ja jonka puoleen uudet työntekijät voivat kääntyä kaikissa tilanteissa. Tämän ei aina tarvitse olla esihenkilö. Näin varmistetaan, että opit päätyvät arkeen ja on useampia tahoja, keiltä kysyä apua, sillä monet vastuuhenkilötkin lomailevat nimenomaan kesälomakaudella. Oma mentori luo turvan ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, ja se voi hyvin olla vaikka aiempina kesinä menestyksekkäästi työtään hoitanut toinen kesätyöntekijä! Varmista kuitenkin, että myös mentori tietää omat vastuut ja velvollisuudet sekä missä asioissa hän voi esimerkiksi tehdä päätöksiä. 
Kaipaatko apua kesätyöntekijöiden rekrytoinneissa tai haluatko sparrata ja kehittää seuraavan kesätyöprosessin kulkua?

> Ota täältä yhteyttä, ammattilaisemme auttavat mielellään.

> Lue myös osa 2/ 3: Näin onnistut kesätyöntekijöiden haastatteluissa.

> Tutustu myös osaan 1/3: Näin onnistut kesätyöntekijöiden rekrytoinnissa.  

Ota yhteyttä

Outi Ahorinta

Outi Ahorinta

Outi on kokenut rekrytoija ja suorahaun ammattilainen, joka saa positiivista palautetta sekä kandeilta että asiakkailta. Hän uskoo yhteistyöhön, minkä keskiössä on asiakkaan ja ehdokkaan kohtauttaminen. Outille tärkeitä teemoja ovat ehdokaskokemus ja asiakkaan tarpeita vastaava hakuprosessi.

LinkedInissä