09.05.2023

Työnantajalupauksen on luotava aitoa lisäarvoa!
Työnantajalupauksen on oltava aito, erottuva ja totta. Osallista työntekijöitäsi arvolupauksen määrittelyyn ja kasvata samalla sitoutumista organisaatioon ja työhön.
Työnantajalupaus on työnantajan työntekijöilleen antama arvolupaus. Toimiakseen oikein sen täytyy erottua, houkutella ja perustua todellisuuteen. Parhaat työnantajalupaukset syntyvät yleensä niin, että prosessiin osallistetaan myös oma henkilöstö joko työntekijäkokemuskyselyn kautta tai erillisissä workshop-työpajoissa. Choicen tiimi auttaa fasilitoimaan prosessin sekä johtaa projektia mielellään.
Työnantajalupaukseen viitataan EVP-lyhenteellä (Employer Value Proposition), joka tarkoittaa työnantajalupauksen ytimessä olevia organisaation arvoja ja periaatteita.Työnantajalupauksen tulisi antaa jonkinlainen käsitys siitä, mitä työntekijällä on lupa odottaa organisaatiossa työskentelyltä. Parhaat työnantajalupaukset syntyvät niin, että prosessissa on huomioitu myös oman henkilöstön ääni ja kokemukset.
Viesti avoimesti sisäisesti ja ulospäin
Työnantajalupaus on kommunikaation työkalu, niin sisäisessä kuin ulkoisessa viestinnässä. Saman lupauksen pitää sopia niin nykyiselle työntekijälle kuin työnhakijallekin – tuleville työntekijöille ei voida luvata sellaista, mitä nykyinen henkilöstö ei pidä totuutena. Työnantajalupaus pitääkin viestiä kummallekin kohderyhmälle avoimesti ja selkeästi, sillä rekrytointiprosessi annetut arvolupaukset lunastetaan jokatapauksessa töiden alettua yhtiön arjessa.
Lupausta on myös kunnioitettava, joten sellaisia lupauksia ei kannata tehdä, joiden takana ei voi seisoa. Ihmiset näkevät niiden läpi. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö lupaus voisi sisältää asioita, jotka ovat vielä työn alla tai selkeästi tunnistettu kehityskohteeksi. Työnantajalupausta voi verrata asiakas- tai palvelulupaukseen, mutta erona on kohderyhmä: työnantajalupaus tehdään ennen osaajille ja työntekijöille, juuri heitä puhuttelevalla kielellä ja äänensävyllä. Työnantajan lupauksen määrittely, kuten myös johtamislupauksen, on myös vastuullisuusteko, joka kertoo, että organisaation johdossa ja esihenkilöiden kanssa on pohdittu asiaa, jota pidetään myös tärkeänä!
Toimiva lupaus syntyy yhteistyössä
Työnantajalupaus viestii työntekijöille, mitä asioita työnantaja haluaa edistää ja millaisena työnantajana se haluaa tulla nähdyksi. Tärkeintä on, että työnantajalupaus on aito ja totta. Sellaista on käytännössä mahdotonta tehdä pelkästään johtoryhmän tai HR:n näkemykseen perustuen. Osallista henkilöstösi edes jollain tasolla mukaan työnantajalupauksen määrittelyyn ja päivittämiseen. Arvolupauksen muotoiluun kannattaa osallistaa esimerkiksi työntekijäkokemuskyselyn tasolla. Useimmiten nykyiset työntekijät edustavat kohderyhmää, josta olet rekrytoimassa, joten he ymmärtävät myös uusien tulijoiden mielenmaisemaa.
Työntekijöidesi kanssa yhdessä työstäessä työnantajalupauksesi on vaivaton muotoilla kielelle, jota työntekijät puhuvat ja arvostavat. Työntekijöiltä kannattaa myös kysyä evidenssejä siitä, kuinka luvatut asiat työssä toteutuvat. Tyhmiä lupauksia ei pidä koskaan antaa. Hyvä lupaus on sellainen, että sen rikkomisesta voi jäädä selkeästi kiinni. Pahin virhe on tehdä tyhjiä lupauksia vain siksi, että olisi työnhakijoiden silmissä mahdollisimman houkutteleva. Toiseksi pahin virhe on jättää kouluttamatta lupaus ja siitä viestintä rekrytoiville esihenkilöille! Muistathan myös varmistaa, että työnantajalupaus on yhteydessä strategiaannne?