09.05.2023

5 vinkkiä työnantajamielikuvan parantamiseen
Työnantajakuvalla on liiketoiminnan onnistumisen kannalta iso rooli, sillä osaaminen on kestävän kilpailukyvyn perusta. Jotta henkilöstö suosittelee organisaatiota työnantajaja, pitää siihen olla myös oikeasti syytä!
Työnantajamielikuva tarkoittaa mielikuvaa organisaatiosta työnantajana. Työnantajakuvalla on iso merkitys liiketoiminnan menestyksen kannalta, eikä se synny hetkessä. Sen voi kyllä tuhota hyvinkin nopeassa hetkessä.
Työnantajakuvan rakentaminen vaatii pitkäjänteistä työtä niin organisaation sisällä kuin viestinnässä. Vaikka työnantajamielikuva on lopulta aina jossain määrin subjektiivinen kokemus, voi organisaatio omalla systemaattisella toiminnallaan vaikuttaa brändiinsä. Työnantajakuvatyön tavoitteiden täytyykin olla linjassa liiketoimintatavoitteiden kanssa. Bisneksen kannalta on olennaista suunnitella, minkälaisia osaajia ja osaamista yritykseen tarvitaan. Alta löydät viisi vinkkiä työnantajamielikuvan tehokkaaseen kehittämiseen.
Työnantajamielikuvan kehittäminen lähtee yrityksen sisältä
1. Pidä huolta nykyisestä henkilöstöstä
Työnantajakuvatyösi tärkein kohderyhmä on nykyinen henkilöstösi – potentiaaliset uudet ehdokkaat tulevat vasta sen jälkeen. Ulkoisen työnantajakuvamarkkinoinnin on siis oltava jossain linjassa sisäisen kanssa, jotta viestisi voi olla uskottava. Selvitä, mitä nykyiset työntekijäsi arvostavat ja mikä on heille merkityksellistä, ja vahvista niitä asioita organisaatiossasi. Pyri muokkaamaan epäkohtia ja viesti avoimesti niiden muotoilusta. Muista tehdä työnantajamielikuvan viestintää aina myös sisäisesti!
2. Hyödynnä työntekijöittesi ääni ja kokemukset
Kun työntekijäsi voivat hyvin ja ovat sitoutuneita, he ovat parhaita työntekijämielikuvasi sanansaattajia – etenkin jos heitä kannustetaan viestin viemiseen. Kaikista et tietenkään saa työntekijälähettiläitä mutta osasta saat. Työntekijöittesi viestinnällä omissa verkostoissa on tärkeä merkitys organisaatiosi maksetun markkinoinnin rinnalla. Kumpaakin tarvitaan.
Monissa yrityksissä johto ja HR ovat ansioituneet viestinviejinä ja tarjoavat itseään aktiivisesti esiintyjiksi erilaisiin tilaisuuksiin. Tässä ei ole mitään vikaa, mutta muista, että organisaatiossasi voi olla myös monia muita innokkaita. Työntekijän lopetettua työssään, monessa organisaatiossa tulee kiire poistaa kaikki häneen viittaava yrityksen materiaaleista. Tämä on ymmärrettävää, koska harva haluaa omien kasvojen löytyvän aiemman työnantajan sivuilta. Jos positiivinen vaikutus on tehty jo työskentelyn aikana, on sinulla käytössäsi alihyödynnetty voimavara – alumnit - yrityksen entiset työntekijät. Tuomalla esille entisten työntekijöiden kuulumisia viestit, että työskentely teillä on ollut merkittävä askel uralla ja että alumneja arvostetaan.
3. Selvitä vetovoima- ja pitovoimatekijät
Sekä nykyisten työntekijöiden viihtymisen että uusien osaajien houkuttelun kannalta on tärkeää, että tiedät mikä juuri teidän organisaatiossanne heitä puhuttelee. Miksi he valitsevat tulla teille töihin ja miksi he pysyvät teillä? Tämä selviää yleensä vain kysymällä. Tätä varten olemme luoneet mm. IEB-indeksi -tutkimuksen. Selvitystyöhön on olemassa valmiita työkaluja, ja asiantuntevasta kumppanista on paljon apua. Vetovoima- ja pitovoimatekijöiden täytyy olla totta, koska muuten niistä on vaikea viestiä, jossei niihin itsekään usko. Kukapa suosittelisi sellaista, mihin ei oikeasti usko tai luota?
Määrittele samalla työnantajalupauksesi, eli se arvolupaus, minkä annat työntekijöillesi. Senkin täytyy olla totta ja oman organisaation tunnustama. Johtoryhmän strategiapäivänä tekemä päätös, joka näkyy vain huonetauluna, ei ole työnantajalupaus. Aito arvolupaus kannattaa hyödyntää sekä sisäisessä ja ulkoisessa viestinnässä.
Työnantajamielikuvan kehittäminen vaatii systematiikkaa ja suunnittelua
4. Paranna rekrytointiprosessia vaiheittain
Rekrytointiprosessi on itsestään selvä osa työnantajakuvaa. Se kannattaa laittaa kuntoon silloin, kun rekrytoinnissa ei ole tulipaloa sammutettavana. Onnistunut rekrytointiprosessi kohtelee kaikkia hakijoita arvostavasti ja läpinäkyvästi läpi matkan ollen standardoitu myös eri yksilöiden ja esihenkilöiden välillä.
Moderni rekrytointityökalu on tässä kätevä apulainen, sillä se mahdollistaa hakijapolun kehittämisen analytiikkaan perustuen sekä auttaa myös rekrytointiprosessin laadukkaassa ja tehokkaassa läpiviemisessä ja hakijaviestinnässä. Choice on tottunut toimimaan useammassa ATS-järjestelmässä kuten Teamtailorissa ja ReachMe:ssa. Tällaiset työkalut mahdollistavat mittaamisen ja datan keräämisen, mikä auttaa havaitsemaan paremmin mahdollisia pullonkauloja prosessissa. Ehdokaskokemuksen ja työnantajakuvan kannalta järjestelmien kanssa vähintään yhtä tärkeää on se, miten ehdokas tulee kohdatuksi ja palvelluksi haun eri vaiheissa. tärkeämpää on se, miten ehdokkaat kokevat tulevansa kohdatuksi rekrytointiprosessin eri vaiheissa.
5. Viesti systemaattisesti ja suunnitelmallisesti
Työnantajamielikuvan parantaminen ei ole projekti, jonka voi tehdä kerralla kuntoon. Hyvä työnantajakuva on systemaattisen työn tulos, joka vaatii panostuksia sekä sisäiseen tekemiseen että siitä viestimiseen. Työnantajamarkkinoinnin ulkoiset kampanjat auttavat aina eteenpäin, mutta yhtä tärkeää on viestiä systemaattisesti työn arjesta organisaation sisään päin. Kouluttakaa myös henkilöstöänne työnantajakuvaviestinnän käytännöissä sekä rohkaiskaa heitä puhumaan työarjesta ja omasta työstään esimerkiksi ammatillisen somen kanavissa. Choice on kehittänyt myös tähän ammatillisen somen valmennuksen.
Työnantajamielikuva nousee työpaikkanne arjesta ja todellisuudesta, jossa ihmiset elävät, ja johtoryhmä voi kuljettaa työnantajakuvaa oikeaan suuntaan ainoastaan tekemällä jatkuvaa, sy systemaattista työtä asian eteenpäin. Vaikka positiivista työnantajakuvaa ei voi vain tilata konsultilta, osaavasta kumppanista on taatusti apua nykytilanteen hahmottamisessa, ydinviestien sanoittamisessa sekä markkinointisuunnitelmassa. Etenkin vetovoima- ja pitovoimatekijöiden sanoittaminen käytännöllisesti eri kohderyhmien näkökulmasta voi tuntua haastavalta, kuten myös markkinoinnin keinovalikoima analytiikan hyödyntämisineen, joten apua kannattaa etsiä rohkeasti.
Liian monessa organisaatiossa työnantajabrändin rakentaminen jää kauniiksi ajatukseksi, jolle ei allokoida riittävästi resursseja. Aikataulut venyvät ja vastuuhenkilöiden kokonaiskuorma kasvaa. Olipa tavoitteesi sitten yrityksen sisällä tai ulospäin viestimisessä, Choicen tiimi auttaa mielellään. Ulkopuolinen näkökulma antaa usein tarvittavan sysäyksen eteenpäin sekä tukee löytämään oikeat askelmerkit systemaattiseen ja suunnitelmalliseen työnantajakuvan kehittämiseen ja vaikutusten mittaamiseen.